Uzungöl’de Kaçak Yapılaşma ve Yıkım Kararı

Uzungöl'de Mahkeme Kararını Verdi

ÇEVRE ve Orman Bakanlığı Özel Çevre Koruma Kurumu, (ÖÇKK) Trabzon’un da aralarında bulunduğu 8 valiliğe yazı göndererek bu illerdeki özel koruma bölgesi ilan edilen bölgelerdeki yıkım kararlarının 20 Temmuz 2011 tarihine kadar uygulanmasını istedi. ÖÇKK, yıkım için ödenek de aktarılacağını belirtirken, Uzungöl Belediye Başkanı Abdullah Aygün tepki gösterdi. Aygün, “Önce Çin Seddi gibi olan duvarları yıksınlar. Sonra sıra diğer yapılara gelsin” dedi. Bilindiği gibi Uzungöl’de 100’ün üzerindeki yapıya yıkım kararı alınmış, ancak uygulanamamıştı.

Çevre ve Orman Bakanlığı Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇKK) Başkanlığı Ankara, Muğla, Antalya, Aksaray, Denizli, Mersin, İzmir, Çanakkale, Konya ve Trabzon valiliklerine gönderdiği yazı ile kaçak iskele ve kıyı kenardaki yapıların 20 Temmuz 2011 tarihine kadar acil olarak yıkılmasını istedi. ÖÇKK’nın talebini içeren yıkımların büyük bir bölümü Özel Çevre Koruma Bölgesi olan Uzungöl’ü de kapsadığı belirtildi. Karara tepki gösteren Uzungöl belediye Başkanı Abdullah Aygün, “Önce Çin Seddi gibi olan duvarı yıksınlar. Ondan sonra sıra diğer yapılara gelsin” dedi.

ÖÇKK, 2009 yılında da kaçak yapılaşma ve özellikle iskelelerin yıkılması için Ankara-Gölbaşı, Muğla, Antalya, Aksaray-Tuz Gölü, Denizli-Pamukkale, Mersin, İzmir, Konya-Tuz Gölü ve Trabzon valiliklerine yazı gönderdi. Geçen sene ÖÇKK kapsamına alınan Saroz körfezi nedeniyle bu sene listeye Çanakkale de eklenerek aynı valiliklere 21 Haziran 2011 tarihi itibariyle yeni bir yazı daha gönderildi. Geçen yılki yazıdan farklı olarak yıkımın gerçekleştirilmemesine neden olan ‘Para yok’ cevabının bu yıl da verilmemesi için parası olmayan valiliklere bakanlık aracılığıyla yıkım bedelinin de ödeneceği açıklandı. Valiliklere gönderilen yazıda, ‘Yetki sınırları içerisindeki belediye başkanlıkları ve İl Özel İdaresi ve taşınmazın bulunduğu mülki amirlikler tarafından devletin hüküm ve tasarrufu altındaki alanlarda bulunan ruhsatsız ve kaçak iskele, yapı ve işgallerin tespit edilip bunlara ilişkin yıkım ve alandan uzaklaştırma masraf keşiflerinin çıkartılarak en geç 20 Temmuz’a kadar kurumumuza gönderilmesi gerekmektedir’ denildi.

ÖÇKK’nın bu talebi Trabzon’da özel çevre koruma bölgesi ilan edilen Uzungöl Beldesi’ndeki kaçak yapıları ilgilendirirken, Uzungöl Belediye Başkanı Abdullah Aygün, sert tepki gösterdi. Aygün, “ Uzungöl halkı 25 yıldır imar bekliyor. Burası Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmeden önce bu insanlar burada yaşıyordu. Ne yapacaklar? İnsanları evlerinden mi çıkaracaklar. Burada gelen turist de burada yaşayan da herkes hayatından memnun. İnsanları bacadan dışarı mı çıkaracaklar. Burada olan olmuş, bitmiş. Devlet önce kendi yaptığına baksın. Çin Seddi gibi duvarı inşa edip Uzungöl’ü çevirdiler. Önce o Çin Seddi gibi duran duvarı yıksınlar.”

Benzer Konular
Trabzon’un Parlayan Yıldızı Uzungöl
Uzungöl'de Doğal Hayat

Son yıllarda Trabzon'da turizm sektöründe meydana gelen atılımlardan en Devamı...

Yapılaşma ve Turizm
Uzungöl'de Yıkım Kararı

Kıyılarımızda, turistik yöre ve merkezlerimizde imar düzensizlikleri, çarpık yapılaşma, Devamı...

Trabzon – Bursa Arası Uçak Seferleri
Trabzon THY Seferleri

Bursa/Yenişehir- Trabzon arasında pazartesi, perşembe ve cumartesi olmak üzere haftanın Devamı...

Yorum yapın / Bize Soru Sorun;