Uzungöl İmar Sorunu

Uzungöl için 2014 yılında hazırlanan ve bölgedeki bazı vatandaşların itirazları nedeniyle yargıya taşınan ‘Koruma Amaçlı İmar Planı’, Samsun Bölge İstinaf Mahkemesi tarafından iptal edildi. Şu an için imar planı bulunmayan Uzungöl, kentsel dönüşüm ile yeniden planlanması gündemde. Uzungöl’ü bu aşamaya imarsızlığın getirdiğini belirterek, “Sit, Tabiat Parkı ve Özel Çevre Koruma alanı olan Uzungöl’de imar planları gecikince vatandaş kaçak yapıya yönlendi” söylemleri ile haberlere konu olan Çaykara Belediye Başkanı Hanefi TOK’un bu açıklamaları karşısında aslında fazla söze gerek yok.

Trabzon’un her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Çaykara ilçesindeki ünlü turizm merkezi Uzungöl’de bu denli başıboş yapılaşma karşısında kamu gücünü arkasında bulunduran Belediye Başkanı’nın bu tür açıklamaları yapması yaşanılan kıyımın bilinçli bir şekilde uzaktan izlenildiğinin en büyük itirafı olduğunu düşünüyoruz. Uzungöl’de doğayı korumak, turizm amaçlı yapılaşmayı kontrol altına almak amacıyla 2008 yılında ‘Koruma Amaçlı İmar Planı’ hazırlandı. Ancak, bu plan muhtemel turizm pastasından hak ettiği payı alamayan vatandaşların itirazları nedeniyle yargıya taşındı. Trabzon Bölge İdare Mahkemesi tarafından 2009 yılında iptal edilen Uzungöl imar planı yerine, 2013 yılında yeniden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından imar planı hazırlatıldı. Trabzon Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından kabul edilen plan, 2014 yılında bakanlık tarafından onaylandı. Fakat yapılan itirazlar nedeniyle plan ikinci kez yargıya taşındı.

Samsun İstinaf Mahkemesi, geçtiğimiz aylarda Uzungöl’ün imar planını yeniden iptal etti. Doğal sit, Tabiat Parkı, Özel Çevre Koruma ile Turizm Gelişim Alanı statülerine sahip Uzungöl tüm bu koruma karalarına rağmen Koruma Amaçlı İmar Planı olmayınca Belediye Başkanı’nın çaresiz söylemleri eşliğinde kaçak yapılara teslim oldu. Uzungöl ise Türkiye gündeminde Turizm ile birlikte anılması gerekirken her geçen gün çirkinleşen imar kirliliği tartışmaları ile gündeme taşındı.

UZUNGÖL DAHA ÖLMEDİ

Uzungöl’ün şu an itibarıyla imar planının olmadığını söyleyen Çaykara Belediye Başkanı Hanefi TOK, imar planının yargı tarafından iptal edildiğini açıkladı. Yaşanan gelişmelere rağmen Uzungöl’ü henüz kaybetmediklerini kaydeden Başkan Tok, “Bugünkü tarihi itibarıyla Samsun İstinaf Mahkemesi’nin vermiş olduğu karara binaen, 2014 yılında çıkan imar planı bugün itibarıyla iptal olmuştur. Bu aşamaya gelme nedeni biraz da imarsızlıktan kaynaklanıyor. Burası Sit alanı, Tabiat Parkı ve Özel Çevre alanı olduğu için yapılan imar planı çalışmalarıyla beraber gecikmesi vatandaşımızı kaçak yapıya sürükledi. Yapılan iş kesinlikle doğru değildir. Uzungöl dünyada bir cennettir. Aslında Uzungöl’ü henüz kaybetmiş değiliz. İnşallah bundan sonraki süreçte Sayın Cumhurbaşkanımızın tespitiyle beraber, ‘ Uzungöl’ün durumu çok iyi değil’ demesi ve konuyla yakından ilgilemesi, bizleri ziyadesiyle memnun etmiştir. Uzungöl, kaybedilecek bir turizm beldesi değildir” dedi.

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın “Durumu iyi değil, burayı daha iyi hale getirmemiz lazım” dediği Trabzon’un Çaykara ilçesindeki dünyaca ünlü turizm merkezi Uzungöl’de, yıkım kararı bulunan 862 kaçak yapının sahibi, ‘imar barışı’ndan yararlanmak için başvuru yaptı. Tablo bu kadar vahim, yani 862 kaçak yapı yapılırken hiç mi gören duyan olmadı? Neden Kamu kurumlarında koltuk işgal eden hiç kimse bu kaçak yapılaşmaları durdurmadı? Cumhurbaşkanı mı gelip durduracaktı bu kaçak yapıların inşaatını?

Gelinen noktada elinde yetki ve kamu gücü olmasına rağmen yaşanılan yanlışlar için de Sayın Cumhurbaşkanımızın tespitlerine kadar kendisinin ne iş yaptığını merak etmekle birlikte, kaçak yapılaşmayla da Cumhurbaşkanı mı ilgilenecek? Koca kaçak tesislerin inşaası sırasında kılını kımıldatmayan zabıtaların denetim görevini yerine getirmemesi, bu kaçak işletmelere su ve elektrik bağlanması gibi hizmetlerin kamu kurumlarının denetimlerine tabi olduğu, ruhsatsız işletmelere vergi levhası asılarak ruhsatsız şekilde faaliyet göstermelerinin önüne geçmesi gereken Belediye kurumunun başkan koltuğunu işgal ederek bu denli zayıf demeçler verilmesini de hayretle karşıladığımızı belirtmek istiyoruz.

UZUNGÖL İÇİN ACİLEN MASTER PLANI HAZIRLANMALIDIR

Bölge turizminde artık ucuz ürün yerine marka değerler üretmesi gerektiği gerçeğinden daha ne kadar kaçılacağını merakla izliyoruz. Doğa turizmine olan ilgi, beraberinde sürdürülebilir bir koruma yaklaşımını zorunlu kılmaktadır. Oysa Uzungöl’de doğal değerlerimizi hoyratça tüketilmektedir. Bugün kaynaklarımızı tükettiğimizde, yarın turistin dikkatini çekecek bir değerimiz kalmayacak. Çaykara – Uzungöl yolu üzerinde vadinin en güzel noktasına kurulan taş ocağına gösterilen tepkilere ve protestolara kayıtsız kalınmamalıdır. Bir turizm vadisi olması gereken Solaklı Vadisi’nin durumu her açıdan ilgililerce sorgulanmalı, mutlaka bir çözüm aranmalıdır. Uzungöl için planlı ve kararlı bir yönetim modeli oluşturulmalıdır. Uzungöl’deki teleferik ihalelerinin kış turizmi ile ilgili planlama yapılmadan gerçekleştirilmesi, Master Plan çalışmalarının önemini açık bir şekilde ortaya koymaktadır.

Kurumlarımız otel yatırımları yerine artık alternatif turizm ürünü olabilecek hizmetlere destek sağlamalıdır. İl genelinde mahalle aralarına kadar giren apart daire konseptinin kontrolsüz şekilde artmasıyla, Trabzon’da otel arzı turistlerin taleplerinden daha yüksek bir seviyede seyretmektedir. Başta Sümela Manastırı olmak üzere bazı turizm değerlerimiz kısmi olarak ziyaret edilebilmektedir. Çalışmaların daha süratli yapılması sektörün önemli beklentileri arasındadır. İl genelinde turistik değer taşıyan yapıların, konakların, camilerin, kiliselerin ve manastırların, kalelerin, surların, müzelerin, han ve hamamların öne çıkarılması özellikle kültür turizmi açısından önemli bir çeşitlilik oluşturur.

NE YAPILMAK İSTENİYOR?

Uzungöl’ü ziyarete gelen turizmci Dilek KARACA, doğa bozulmadan ve sanayileşmeden butik turizme devam edilmesi gerektiğini dile getirerek, “ Uzungöl’le ilgili yeni bir yapılaşma söz konusu, temennimiz şu; muhteşem doğasını bozmadan, sanayileşmeden, buradaki butik turizme devam etmelerini öneririm. Çarşılar dağınık, bir yerde toplanabilir” diyor.

Tur rehberi Özkan ÇETİN ise yapılaşmanın çok yoğun olduğunu ve bu şekilde devam ederse Uzungöl’ün cehennem olmaya aday olacağını öngörerek, “ Uzungöl’ün 18 sene önceki halini biliyorum. İmar yoktu, yapılaşma yoktu. Oldukça doğal ve güzel bir yerdi. Çok yoğun bir yapılaşma var. Gerçekten kaçak yapıların önüne geçilecekse bu Uzungöl için bir nimettir. Artık bundan daha fazla kaçak yapı olmasın. Yapılacak bir şey varsa da planlı yapılırsa Uzungöl bundan zarar görmez. Ama kaçak yapılar sistemsiz, altyapısız ve düzensiz bir şekilde olacaksa ve böyle giderse Uzungöl cehennem olmaya aday.” olduğunu belirtmekten çekinmiyor.

Gerek turistlerin gerek turizmcilerin fark edebildiği ve gördüğü Uzungöl’ün imar kirliliğini gözardı eden yetkililerin, Uzungöl’ü turizm yerine çarpık yapılaşma ile ülke gündeminde çirkin tartışmalara ve kıyaslamalara konu olmaktan ne zaman kurtaracağını merakla bekliyoruz. İşgal edilen mevki ve makamın gerekliliklerini yerine getirerek milli değerlerimiz olan doğal güzelliklerimizi koruma görevini ihmal ettiği apaçık ortada olanların kamu vicdanı karşısında olmasa da ilahi adalet karşısında hesap vereceklerinden şüphemiz yoktur.

Kaçak yapılaşma ile ilgili olarak yıkım kararları alındı haberleri yapıldığı dönemde de yıkımın işleme konulmayacağını dile getirmiştik. Bu doğrultuda Uzungöl gibi turizm merkezi doğal koruma alanının geldiğimiz noktadan geriye döneceğine dair inancımız da kalmamıştır. Ümit ediyoruz ki Uzungöl ile ilgilenen yetkililer durumun daha kötüye gitmesinin önüne bir an önce geçmeli, dirayetli ve geri adım atmaksızın kararlar almalıdır. Çünkü başka Uzungöl yok, çocuklarımıza ve gelecek nesillere aktaracak hikayelere değil doğal zenginliklere ihtiyacımız var!

Benzer Konular
Trabzon’un Parlayan Yıldızı Uzungöl
Uzungöl'de Doğal Hayat

Son yıllarda Trabzon'da turizm sektöründe meydana gelen atılımlardan en Devamı...

Yapılaşma ve Turizm
Uzungöl'de Yıkım Kararı

Kıyılarımızda, turistik yöre ve merkezlerimizde imar düzensizlikleri, çarpık yapılaşma, Devamı...

Trabzon – Bursa Arası Uçak Seferleri
Trabzon THY Seferleri

Bursa/Yenişehir- Trabzon arasında pazartesi, perşembe ve cumartesi olmak üzere haftanın Devamı...

Yorum yapın / Bize Soru Sorun;