Rize’nin İkizdere Vadisi Doğal Sit Alanı İlan Edildi

İkizdere Vadisi - Rize

Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Rize’nin İkizdere Vadisi’ni doğal sit alanı ilan etti. Bu kararla, İkizdere’de Anzer, Cimil ve Ovit bölgesinde planlanan 22 hidroelektrik santralinin inşaası zora girdi.

İkizdere Derneği, vadide planlanan HES’lerin yapımını engelleyebilmek için 23 Nisan 2008 tarihinde İkizdere Vadisi’nin sit alanı ilan edilmesi için Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna müracaat etti. Müracaatın ardından bugüne kadar geçen sürede kurul, vadide birkaç kez bilirkişi incelemesi yaptı. İncelemeler sonunda bölgenin durumunu ortaya koyan yaklaşık 300 sayfalık rapor hazırlandı.

Kurul üyeleri, son olarak vadide dün yaptıkları keşfin ardından bugün toplanarak İkizdere Vadisi’nin doğal sit alanı ilan edilmesine karar verdi.

İKİZDERE DERNEĞİ ESKİ BAŞKANI EKŞİ

Mimar Mühendisler Grubu Yerbilimleri Komisyonu Başkanı ve eski İkizdere Derneği Başkanı Kadem Ekşi, yaptığı yazılı açıklamada, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun bugün aldığı kararla, İkizdere Vadisi’ni doğal sit alanı ilan ettiğini belirtti.

Kurulun, bilimsel ve teknik incelemelerini tamamladığını ifade eden Ekşi, şunları kaydetti:

”Bugün toplanan Kurul, oy birliğiyle İkizdere Vadisi’ni doğal sit alanı ilan etti. Böylece İkizdere’de Anzer, Cimil ve Ovit bölgesinde HES yapılabilirliği ortadan kalktı. Bu karar, bölgenin kurtuluşu olmuştur. İkizdere Vadisi, bugün HES’lerin pençesinden kurtulmuş, yeşili ve doğası çocuklarımıza miras olarak bırakılmıştır.”

İkizdere’de bugüne kadar 4 HES’in yapıldığını bildiren Ekşi, şöyle devam etti:

”Yapımı tamamlanan bu HES’lerle ilgili hukuki mücadelemiz devam ediyor. Ancak sit alanı ilan edilen bölgede henüz başlamış proje yok. 22 tane planlanıyordu. Kurulun kararı sonrasında 2863 sayılı yasa gereği söz konusu alanda taş ocağı, madencilik çalışması dahi yapılamayacak, HES inşaatlarına izin verilmeyecek. Böylece İkizdere, Anzer, Cimil ve Ovit yöresinde yapılması planlanan 22 HES projesinin yapımı imkansızlaştı.”

İKİZDERE’NİN GELECEĞİ VE SUCUL YAŞAM KORUMA ALTINDA

Ekosistemi ve canlı yaşamını tehdit eden hiçbir yapılaşmanın artık bölgede olamayacağını vurgulayan Ekşi, şu ifadelere yer verdi:

”Böylece İkizdere’nin geleceği ve sucul yaşam koruma altına alınmış olacak. Bundan böyle ülkemizde bir vadi daha HES darbelerinden korunmuş olacak ve ülkemiz geleceğine İkizdere doğal güzellikleri ile hizmet edecektir. Dünyanın sayılı korunması gereken vadilerinden biri olan İkizdere Vadisi, artık adından, kanayan HES yaraları ile değil, bölgeye akın edecek yerli ve yabancı doğaseverlerle söz ettirecektir. Bölgemizin turizm aksında gelişmesine en büyük engel olan ağır sanayi yatırımları, bölgemizi terk etmek zorunda kalacak ve bu eşsiz tabiat geleceğe yeşeren yaprakları ile tutunmaya devam edecek.”

Öte yandan yetkililer, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun aldığı kararın resmi makamlara gönderilmesinin ardından kararın bölge halkına ilan edileceğini, süresi içinde yapılacak itirazı değerlendirecek kurulun daha sonra nihai kararı vereceğini belirtti.

Kaydet

Benzer Konular
Trabzon’un Parlayan Yıldızı Uzungöl
Uzungöl'de Doğal Hayat

Son yıllarda Trabzon'da turizm sektöründe meydana gelen atılımlardan en Devamı...

Yapılaşma ve Turizm
Uzungöl'de Yıkım Kararı

Kıyılarımızda, turistik yöre ve merkezlerimizde imar düzensizlikleri, çarpık yapılaşma, Devamı...

Trabzon – Bursa Arası Uçak Seferleri
Trabzon THY Seferleri

Bursa/Yenişehir- Trabzon arasında pazartesi, perşembe ve cumartesi olmak üzere haftanın Devamı...

Yorum yapın / Bize Soru Sorun;