Uzungöl’de Ne Yenir, Ne içilir?

Uzungöl'de Sac Kavurma

Temiz hava ve bol oksijende yemek yemek ayrı bir keyfe dönüşür, Uzungöl’de ise bu keyfe bir de mükemmel göl manzarası eklenir. Göl çevresindeki restoranlarda ve konaklama yerlerinin sunduğu menülerde Doğu Karadeniz mutfağının bütün örneklerini tatmanız mümkün. Bunun yanı sıra taze, tertemiz yayla sularıyla beslenen Haldizen Deresi’nde yetişen alabalıkları da Uzungöl’e gelenler mutlaka tadarlar. Tamamen doğal ortamda yetişen ve yörede üretilen özel tereyağında kızartılan bu alabalıklar, ana yemek olarak sofraları süsler. Alabalıklar isteğiniz doğrultusunda havuzlardan yakalanarak taptaze şekilde masanıza getirilir.

Alabalık dışında veya alabalığın yanında çeşit oluşturabilecek yöresel lezzetler de mutlaka denenmeli. Tesislerin birçoğunda yörenin meşhur Akçaabat köftesi de yer almaktadır. Öte yandan yöre halkından alınan günlük taze sebze, süt, peynir gibi gıdalarla da yelpaze genişletilmektedir. Bu yöresel lezzetler arasında en çok beğenilenler işe şunlardır:

Kuymak (Muhlama / Mıhlama)

Karadenizlilerin kahvaltı, öğle ve akşam yemeğinde hatta günün her saati tüketmeyi sevdiği bir yiyecektir, kuymak. Mıhlama diğer bir adı ile kuymak Trabzon’a özgü geleneksel bir yemektir. Tereyağı ve mısır ununun muhteşem lezzeti damak tadınıza uygun peynir lezzeti sizi cezbedecektir. Mutfaktan kavrulmuş un kokusunu alınca peynirin mükemmel tadı ile iştah kabartan bir tablo ortaya çıkıyor. Bir dilim ekmek ile mıhlamanın tadını çıkartmalısınız. Ekmeğinizi mıhlamaya bandırıp peynirin muhteşem tadını damağınızda hissettiğiniz an bize hak vereceksiniz. Yöresel bir lezzet olan mısır unu ve Trabzon tereyağı hemen hemen Karadeniz bölgesinde çok kullanılır. Bunlarla yapılan yemekler ise çok beğenilir. Hamsi tava yaparken, balık tava hazırlarken, kaygana, hamsi kuşu gibi birçok yiyeceğe de lezzet verir.

Gelen ziyaretçilerin en beğendikleri yemeklerden biri olan mıhlama (Kuymak) bir peynir yemeğidir. Unla ve suyla karıştırılan peynir parçacıklarının kızgın yağda peynirler eriyinceye kadar pişirilmesiyle hazırlanan bu yemek, Doğu Karadeniz mutfağının sabah kahvaltılarında, misafirlerin karşılandığı sofralarda ve  turistik tesislerin konuklarına sunduğu geleneksel lezzetlerinden biridir. Eğer Trabzon’a yolunuz düşerse özellikle Uzungöl’de bu lezzeti tatmanızı öneririz.

Hamsi İle Yapılan Yemekler

Başlıcaları hamsili ekmek, hamsili plav, hamsi çığırtası, hamsi köftesi ve kiremitte hamsi adları altında yapılan hamsii yiyeceklerdir. Tuzlanarak bir aydan fazla bekletilen hamsi olgunlaşına sardalya veya torik gibi çiğ olarak ta yenebilir. Tuzlu hamsi suya konarak tuzu alınır, kılçığı çıkarılır, limon, maydonoz ve zeytinyağı ile beslenerek güzel bir yiyecek olur. Sofralarımızda salata gibi alınabilir.

Hamsili Pilav

Hamsili pilavın ilk şekli “Hamsili Rasti” yemeğidir. Korkoto, az miktarda pazı veya pırasa yaprağı, kılçığı alınmış tuzlanmış hamsi ile birlikte karıştırılır. Yağı konarak kazanda pilav gibi ve pilav kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Hazırlanan malzeme tepsiye konarak pişirilebilir.

Günümüzde hamsi pilavı baharat, maydanoz, kuş üzümü ile zenginleştirilmektedir. Hamsili pilava, kuş başı doğranmış patetes de konulabilir. Genellikle hamsili pilav yapılınca başka yemek yapmaya gerek görülmez.

Lahana Çorbası (Pancar Çorbası) 

Uzungöl’de tadılabilecek diğer bir lezzet de lahana çorbasıdır ama yerli halk karalahanaya “pancar” dediği için menülerde bu yemeği “pancar çorbası” olarak görebilirsiniz.  Günümüzde bu yemeği birçok diyetisyen sağlıklı bir zayıflama yöntemi olarak sunmaktadır. Yemeğin içeriğine gelince; karalahanalar ince ince kıyılıp haşlanır ve yağda kavrulmuş soğanla karıştırılıp üzerine su eklenir ve pişirilir. Bir kâse mısır unu çorbaya eklenip karışım bir süre daha pişirilir. Bazı köylerde bu çorbaya barbunya ve kıyma da eklenir. Oldukça lezzetli ve doyurucu olan bu çorbayı, Karadeniz’de hemen her yerleşim yerinde tatmak mümkündür. Tabiki Uzungöl gibi havası temiz ve yayla havasında yetiştirilmiş lahanalarla yapılmış lahana çorbasının tadını başka yerde yediğiniz lahana çorbası ile karşılaştırdığınızda farkı çok çabuk anlayabileceksiniz.

Etli Kara Lahana Sarması 

Anavatanı Dogu Karadeniz’de bu yemeğe kesinlikle lahana dolması denir, sarma diye açıklamaya gerek yoktur. Zeytinyağlısı pek yapılmaz ama etlisi harika olur. Etli derken kıymalı olarak anlaşılmasın, küçük küçük parçalanmış etten bahsediyoruz. Ne yazık ki bu yemek de mantı gibi yapılması uzun, yenmesi sadece birkaç dakika süren dünyanın en harika yemeklerinden biridir.

Menülerde “pancar dolması” olarak da yer alabilen bu yemek, Karadeniz mutfağının spesiyallerinden biridir. Yaylalardan toplanıp haşlanan lahanaların içine, kıymalı soğanlı sarma içinin konulup sarılmasıyla hazırlanan bu yemek; yanında doğal, ev yapımı yoğurtla servis edilir. Pişerken, sıcakken, soğukken her daim tencereden dolma yürütmek kadar zevklisi yoktur. Trabzonlu için vazgeçilmezlerden olan bu yemek güzel yapıldığında bir tencereyi tek başınıza yeme ihtimali söz konusudur 🙂

Mısır Ekmeği 

Yöresel yiyeceklerin temelinde genellikle mısır ve mısır unu bulunmaktadır. Bunun böyle olması da tabiidir. Eskiden ambarda mısır oldu mu korkacak bir şey yoktu. Evde her zaman ekmek varsa yiyecek de var demekti. Sıcak ekmek, tereyağı ve minzi ile katık edilince bir hoş olur. Aclığı fevkalade giderir ve başka bir şey istemez.

Doğu Karadeniz mutfağının olmazsa olmazı mısır ekmeğini Uzungöl’de tadabilirsiniz. Hemen her yemeğin yanında servis edilen bu ekmek, altın sarısı rengindedir ve oldukça yoğundur. Mısır ekmeği, mısır ununun su ve tuzla yavaş yavaş yoğurulmasıyla hazırlanan karışımın, köz üzerindeki saca dökülüp pişirilmesiyle hazırlanır.

Yazın geldiğinin habercisi olan, çok farklı bir lezzettir mısır. En çok bu bölgede yetiştirilen ve tüketilen bu besin maddesinin yemeği, ekmeği, unu Karadenizliler’in vazgeçilmez bir parçası. Suda haşlanmış mısırın yanı sıra közde pişirilen mısırlarında kokusu uzaklardan duyulur ve kendine çeker insanı. Karadeniz’in yamaçlarındaki göz alabildiğince uzanan mısır tarlaları büyük uğraşlar sonucu yaz aylarında karşımıza bir eğlence olarak çıkıyor. O lezzeti birde mevsiminde, Uzungöl’ün o topraklarında yetişen taptaze mısırlardan deneyin.

Turşu Kavurma / Tavası

Sıcak veya soğuk olarak yenebilir. Eskiden ilk yemek olarak ve mısır ekmeği ile birlikte yeniyordu. Bir lokma ekmek tavaya uzanıyor ve parmaklar yardımıyla bir tutam turşu alınıp ağıza getiriliyordu. Günümüzde ise turşu kavurma, salata gibi sofraya konulmakta ve iştah açıcı olarak alınmaktadır.

Enişte Lokumu

Eskiden kaynanaların damatlan için yaptıkları ve kızlarını her ziyaretlerinde bir bohça yapıp damat evine gönderdikleri yüksek kalorili bir pasta türüdür. Çokca yapılan bu lokunılar, gelin tarafmdan koca evi halkına birer ikişer dağıtırdı ve bir ihtimal utanıp da yiyemediği zamanlarda odasında gizlice yerdi.

Uzungöl’de tadılabilecek diğer lezzetler ise; fasulye turşusu, ezme lahana, fasulye kavurması, papa (haşıl), kete, hamsili ekmek ve sac kavurmadır.

Tatlılar 

Uzungöl’de tadılması gereken tatlılar listesinde ilk sırada sütlaç gelir. Bu sütlaçın özelliği ise; fırında pişirilmesi ve yoğun kıvamlı olmasıdır. Sütlaç dışında tatlı severleri mutlu edecek lezzetler arasında; Pekmezli Asude, Laz Böreği Ve Hamur İşi Tatlılar, Kabak Sütlacı, Pekmezlı Kabak, Pekmez ve Pestil vardır.

Benzer Konular
Trabzon’un Parlayan Yıldızı Uzungöl
Uzungöl'de Doğal Hayat

Son yıllarda Trabzon'da turizm sektöründe meydana gelen atılımlardan en Devamı...

Dünya’da Yat Turizmi ve Türkiye!
Dünyada ve Türkiye'de Yat Turizmi

Turist sayısı itibariyle turizmin dünya liginde ilk onun içinde Devamı...

İstanbul İnanç Turizmi Zirvesi 2010
İstanbul İnanç Turizmi Zirvesi 2010

“İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde, Birliğimiz tarafından Devamı...

Giresun Uluslararası Doğu Karadeniz Turizm Sempozyumu
Uluslararası Doğu Karadeniz Turizm Sempozyumu

Giresun Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen Uluslararası Doğu Karadeniz Turizm Sempozyumu Devamı...

Yorum yapın / Bize Soru Sorun;