Artebel Gölleri’nde Turizm

Artabel Gölleri

Gümüşhane’nin Torul ilçesinde, Abdal Musa Tepesi eteklerinde yer alan, 7 krater gölünü içinde barındıran Artebel Gölleri Tabiat Parkı ”Gümüş Markaragöl Projesi” çerçevesinde yapılacak tesislerle turizmin hizmetine sunulacak. Artebel’in başı yükseltisinde bulunan Karanlık Göl, Sofrabaşının Tepe batısında Beş göller adıyla anılan 4 göl, Gavurdağı zirve yamacında Karagöller adıyla anılan 3 göl bulunmaktadır.

Artebel Gölleri Tabiat Parkı, Gümüşhane’nin merkezine 60 kilometre mesafede, Torul’a bağlı Gülaçar köyünden geçen Artebel deresi çevresinde iki ayrı volkanik aktivite sonucu oluşmuş 7 krater gölünü kapsayan 5859 hektarlık bir alandan oluşmaktadır.

Torul‘un Gülaçar Köyü’nden Artebel Gölleri’ne yürüyüş yolunda yaklaşık 3. Kilometreden başlayarak akan dereleri ve zengin flora yapısını görmek olanaklıdır. Özellikle birbirine yürüme yoluyla yaklaşık on dakika uzaklıkta bulunan üç göl, turistik anlamda önemli bir potansiyele işaret etmektedir.  Artebel Gölleri Tabiat Parkı ormanları, dağ ekosistemleri, jeolojik ve jeomorfolojik yapısı, buzul gölleri, yüksek dağ dorukları ve zengin flora ve fauna özellikleriyle önemli bir alandır.

Gümüş Markaragöl Projesi adı ile Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’na (DOKA) sunulan ve 337 bin 197 liralık projenin bölgenin turizm hareketliliğine katkısı büyük olacak. Proje çerçevesinde Gümüşhane’nin 3331 metre ile en yüksek noktası Abdal Musa Tepesi‘nin eteklerinde yer alan ve Türkiye’deki sayılı milli parklardan olan Artebel Gölleri Tabiat Parkı‘nın doğal güzelliklerini turizmin hizmetine sunmak amaçlanıyor.

Bölgenin her yıl birçok yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmesine rağmen park çevresinde ziyaretçilerin vakit geçirip konaklayabileceği sosyal tesislerin olmaması büyük bir eksiklik olarak Artebel Gölleri‘nin turizmini baltlayan bir faktördü. 30 kişi konaklama kapasitesine sahip serander köy ile serander restoran yapmayı ve bölgede atlı turizm düzenlemek için gerekli atılımların yapıldığı proje sayesinde bölgeye canlılık getirmek planlanmaktadır. Planlanan merkez genel hatları ile serander köy, serander restoran, at ahırı, manej (at eğitimlerinin yapıldığı çevrili alan) ve yöresel ürün satış reyonlarını içeriyor. Yapılar tamamen yöresel mimari ve ahşap ağırlıklı yapılacak.

Özellikle şehir hayatının stresinden uzaklaşmak, doğayla baş başa vakit geçirmek isteyenlerin yaz aylarında ilgisini çekeceği düşünülen Artebel Gölleri‘nde yapılacak tesislerle birlikte bir taraftan gençlere istihdam alanı sağlanılacak, diğer taraftan bölgede turizmin günübirlik değil de daha uzun süreli yapılmasına, böylece turizimden elde edilen girdinin artmasını sağlanmış olacak.

Yaban hayatı bakımından oldukça fazla türe ev sahipliği yapan tabiat parkında bozayı, kızıl keçi, tilki, gelincik, sincap, sansar, yaban domuzu, kurt gibi hayvanların yanı sıra kaz, atmaca, şahin, kartal, akbaba, kerkenez, doğan, keklik, bıldırcın, su tavuğu, çulluk, kuyruk sallayan ve ispinoz gibi kuşlar yaşıyor. Artebel gölü ve çevresindeki diğer göller ile akarsularda alabalık ve yılan balığı bulunuyor.

Fotoğraflar: Gümüşhane Üniversitesi

Benzer Konular
Trabzon’un Parlayan Yıldızı Uzungöl
Uzungöl'de Doğal Hayat

Son yıllarda Trabzon'da turizm sektöründe meydana gelen atılımlardan en Devamı...

Yapılaşma ve Turizm
Uzungöl'de Yıkım Kararı

Kıyılarımızda, turistik yöre ve merkezlerimizde imar düzensizlikleri, çarpık yapılaşma, Devamı...

Dünya’da Yat Turizmi ve Türkiye!
Dünyada ve Türkiye'de Yat Turizmi

Turist sayısı itibariyle turizmin dünya liginde ilk onun içinde Devamı...

Trabzon’da İnanç Turizmi
Sümela Manastırı

İnsanlık tarihinin üç büyük dini olan Müslümanlık, Hristiyanlık ve Devamı...

  • reply Gökhan USTA ,

    Artabel Gölleri Turizm projesini destekliyorum ve iy yerlere geleceğine inanıyorum bu işte emeği olan Yüksel DEMİR’e ve emeği olan herkese teşekkürler.

    Yorum yapın / Bize Soru Sorun;