Gümüşhane

Doğu Karadeniz Bölgesi‘nde yer alan Gümüşhane’nin doğusunda Bayburt, batısında Giresun, kuzeyinde Trabzon ve güneyinde Erzincan ile komşudur. Zengin Gümüş Madeni ocaklarından dolayı şehre Gümüşhane adı verilmiştir. Yüzölçümü 6.575 kilometrekare ve deniz seviyesinden yüksekliği ortalama 1210 metredir. Kalkınmada 1. derecede öncelikli illerin başında gelir. Yeryüzü şekilleri açısından tarım ve hayvancılığa elverişli olmaması nedeniyle fazla gelişme imkanı olmamıştır. Fakat günümüzde DOKA kapsamında ve devlet yardımlarıyla yapılan yatırımlarla şehir kendisinden söz ettirmeye başlamıştır.

Gümüşhane maden kaynakları bakımından bir hayli zengindir. Bölgede halen üç büyük şirket maden arama ve işletme çalışmalarını sürdürmektedir. Bölgenin arazi yapısı şehirde sanayi ve tarımın gelişimini zorlaştırsa da doğal kaynaklar Gümüşhane’yi turizm alanında ön plana taşımaktadır. Gümüşhane bu açıdan geniş yaylaları, zengin tarihi, kültürel mirası, Karaca mağarası, Akçakale mağarası, Tomara şelalesi, Zigana Kayak Tesisleri ve Santa Harabeleri gibi turizm açısından önemli bir potansiyele sahiptir.

GÜMÜŞHANE’NİN İLÇELERİ

Gümüşhane ilinin ilçeleri; Kelkit, Köse, Kürtün, Şiran ve Torul‘dur.

Kelkit: Gümüşhane’nin en büyük ilçesi olup, sınırları içinde önemli tarihi yerleşme merkezleri bulunmaktadır. Bizanslılar tarafından kurulan şehirde kalıntıları, surları, kiliseleri, su yolları ve kanalları; kabartma eserler ve heykeller bulunmuştur.

Kürtün: Harşit Çayı kenarında TireboluTorul transit karayolu üzerinde kurulmuş, son derece dağlık araziye sahip bir ilçedir. Kürtün İlçesinin çevresi yeşil ormanlık alanları ile adeta bir orman denizi görünümündedir.

Köse: İlçe kuşaktan kuşağa geçen ve halen önemini koruyan zengin bir mutfak mirasına sahiptir. Evelek dolması, kelem dolması, siron, fıt fıt haşılı, ve pirinçli börek yörenin damak zevklerini sembolize etmektedir.

Şiran: Tomara Şelalesi Şiran İlçesi’nin güney batısındaki Seydi Baba Köyü’nde yer almaktadır. Şelalenin suları, tepe yamacından kayaların arasından ve yer altından çıkarak yere dikey olarak akmakta ve yatağını oluşturmaktadır.

Torul: Gümüşhane’nin kuzeyinde bulunan Torul, şehrin Giresun ve Trabzon‘a ulaşımda geçiş noktasıdır. Harşit Çayı etrafında kurulmuştur. İlçeden adını alan Torul Barajı da hemen yerleşim yerinin yanıbaşında bulunmaktadır. Torul ilçesi turizm bakımından oldukça zengindir. Karaca Mağarası, Zigana Dağı, Limni Gölü, Yedi göller, Tarihi köprüler bunlardan bazılarıdır.

Ulaşım: Gümüşhane’den Trabzon-Rize-Artvin, Erzurum-Erzincan, Giresun-Ordu-Samsun istikameti olmak üzere üç karayolu ağı vardır. Otogar kent merkezindedir. Birçok seyahat acentesi ve otobüs şirketi ile turlar düzenlemektedir. Şehir içi geziler için şehir içi dolmuş minibüsler ve Belediye Otobüslerinden yararlanılabilir.

Ne Yenir, Ne İçilir?

Fırın erişte, Mantı çorbası, Lemis, Fasülye Bulgurlusu ve Siron şehrin en tanınmış lezzetleri arasında yer almaktadır.

Diğer Lezzetlerimiz

Çorbalar: Mantı Çorbası, Tatlı Çorbası, Un Herlesi Çorbası, Gavut Çorbası, Yavan Çorbası, Doduk Çorbası, Fırfır Çorbası, Dırma Çorbası, Gendime Çorbası, Erişte Çorbası, Arpa Yarması Çorbası, Zuluflu Çorbası, Sebze.

Et ve Diğer Yemekler: Pağla Denlisi, Borani, Lemis, Fıtfıt Haşılı, Patates Kavurması, Muhla, Yergök Dolması, Sütlü Haşıl, Evelik Dolması, Kalem Dolması, Lor Dolması, Ekşili Dolma, Ekmek Aşı, Çırtma Fasulye, Kaygana, Kete, Pancar Kavurması, Pişi, Tava Lemisi, Zırıhta, Lahana Dolması, Yalancı Dolma, Güveç, Su Böreği, Paparna, Toğala Kuymağı, Hıngel, Galıya, Karın Kaymağı.

Tatlılar: Erişte Tatlısı, Asude Kuymağı, Kara Helva, Burma, Tel Helvası, Lalanga, Aşure, Cevizli Börek, Musta Tatlısı, Fışkıl Tatlısı, Sütlaç, Herle, Köme, Gaysefe, Tel Kadayıf.

Nerede Yenir?

Özdenoğlu Konağı Kafe Restoran – Gümüşhane’nin asırlık konaklarından Özdenoğlu Konağı‘nda sabah kalvaltısı yapabilir, öğlen akşam yemekleri yiyebilir, canlı müzik eşliğinde eğlenebilir, şark köşesinde nargile, semaver ve kahve keyfi yapabilirsiniz. 7’den 70’e herkese hizmet eden bu nezih ortamda, zengin yöre tatlarından oluşan kahvaltı, nefis ızgara çeşitleri, yöresel yemekler ve tatlı çeşitlerini bulabilirsiniz.

Şark odası yer sofraları ve Erzurum Köşesi de bulunan 3 katlı konak da 150 iç 150 kişide dış mekana sahiptir. Ayrıca konakta hediyelik eşya reyonu da bulunmaktadır.

Onbir Kardeşler Dinlenme Tesisleri – Mescitli Dinlenme Tesisleri, doğanın bin bir güzelliğini yöresel tatların ve nefis ızgara çeşitlerinin eşliğinde sizlere sunuyor. Yazın bahçe keyfi kışın ise otantik bir ortamda yemeğinizi yiyebileceğiniz bir mekan. Yöresel yemeklerden Mantı Çorbası, Kuymak ve Siron belli başlıları. Izgara çeşitlerinin dışında Alabalık‘da bulunan tesislerde yılın her mevsiminde misafirlerinizi ağırlayabilirsiniz.

Balyemez Konağı Elmalı Restoran ve Kafeterya – Balyemez Cafe&Restaurant öğle ve akşam yemeklerinde yaşam tarzınıza özel şıklığı ile dünya mutfağının en özel lezzetlerini sizin dünyanıza sunuyor. Mutfağına ruhunu katan deneyimli şefler profesyonel bir ekip ile kapalı 300 m2 lik  bir alanda 250 konuğa servis yapabilecek bir kapasiteye sahiptir. Ayrıca Cafe&Restaurant’ı tercih edenler özel davet ve kutlamalarında bu mekanın tadını sevdikleriyle paylaşmanın yanında şirket eğitimlerinde ve yemeklerinde iş hayatının tüm yoğunluğundan birlikte özgün bir mekanda uzaklaşmanın tadına varacaklar.

Hediyelik Ne Alınır?

Dut Pekmezi: Kan eksikliği bulunan hastalara çok büyük faydalar sağlar. Mide hastalıklarından özellikle Ülser hastalığına iyi gelir. Bebeklerin büyümesi ve gelişmesinde Ayrıca astım bronşit gibi hastalıklara çok iyi gelir.

Pestil: İçerdiği bal ve dut özü sayesinde iyi bir enerji kaynağıdır. Kalp, sinir ve kas hücrelerinin çalışmasına faydalıdır. İyi bir kalsiyum, potasyum, fosfor ve protein kaynağıdır. Ceviz ve fındık karışımından dolayı kolesterole iyi gelir.

Köme: İçerdiği bal ve dut özü sayesinde iyi bir enerji kaynağıdır. Kalp, sinir ve kas hücrelerinin çalışmasına faydalıdır. İyi bir kalsiyum, potasyum, fosfor ve protein kaynağıdır. Ceviz ve fındık karışımından dolayı kolesterole iyi gelir.

Tatlı (Pestilin Dublesi): İçerdiği bal ve dut özü sayesinde iyi bir enerji kaynağıdır. Kalp, sinir ve kas hücrelerinin çalışmasına faydalıdır. İyi bir kalsiyum, potasyum, fosfor ve protein kaynağıdır. Ceviz ve fındık karışımından dolayı kolesterole iyi gelir.

Marmelatlar: Kuşburnu, böğürtlen, Kızılcık Marmelatları; Kan eksikliği bulunan hastalara çok iyi gelmektedir.

Gümüşhane Elması

Tadına doyum olmayan elma çeşitleri şunlardır : Gelin Elması, Sandık Elması, Ekşi Elma, Bey Elması, Ciğit Elması, Karanfil Elması, Kodil Elması, Limon Elması, Mahsusa Elması, Misket Elması, Narin Elması, Karagöbek Elması, Sarı Elma, Söğüt Elması, Taraklı Elması, Reçel Elması, Göbek Elması, Tatlı Elması, Yaz Elması, Arpa Elması, Köpük Elması, Demir Elması, Yaban Elması, Tilki Kuyruğu Elması, Tavşanbağı Elması, Golden Elması, İngiliz Elması.

Zilli Kilim

Kelkit İlçemizde üretilmekte olan zilli kilimlerin tarihi Orta Asya ya dayanmaktadır.Kilimler günümüzde tek parça halinde çok büyük ebatta üretilmelerine rağmen seccade tipleri de çok nadir örneklerdendir. Zilli Kilim dokumacılığı heybe, yastık, yolluk, duvar süsleri, nazarlık, isimlik, seccade olarak üretilmektedir. Eskiden çuval olarak dokunan zilli kilim motifleri günümüzde bile sanat değeri taşımaktadır.

İpek Halı

İpek Halı, Kürtün İlçemizde üretilmektedir. İpek halı dokumacılığı, 1980 yılından sonra İzmit ve çevresinde oturan yöremiz insanları tarafından ilçede oturan vatandaşlara öğretilmesi yoluyla başlamış olup, ilerleyen zamanlarda İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün açtığı kurslarda daha yaygın hale gelmiştir. Yörede İpek halı dokumacılığı hemen hemen her evde yapılabilmektedir. İpek halı dokumacılığı için halı tezgahı, makas, kirkit gibi araçlar gereklidir. 60×120 cm’lik bir halı için 4 kg ipek ipi kullanılmaktadır. Bir halı iki kişi tarafından iki ayda dokunabilmektedir.

Gudu (Güveç)

Gümüşhane‘de hem bir yemek çeşidi hemde bu yemeğin pişirildiği kaba adını veren güveç halk arasında gudu ya da gudi olarak bilinir. Özellikle Ramazan aylarında gittiğiniz her yerde bir güveç muhabbeti vardır. Fakir zengin her aile Ramazan boyunca mutlaka bir iftarda güveç yapmaya çalışır. Misafirler güveçle ağırlanır. Gümüşhane’nin önemli bir kültür ögesi olarak gördüğümüz güveci bu sayfamızda ayrıntılı bir şekilde tanıtmaya çalışacağız. Özellikle yemek kabı veya araç olarak kullanılan güveci tanıyalım: Genel olarak güveç adı altında su testisi, küp, kırıs, gudu, kıylı ve çanak çeşitleri vardır. Merkeze bağlı dölek köyünde yapılmaktadır.

Kürtün Geleneksel El Sanatları

İlçenin büyük bir alanının  Ormanlarla kaplı olması nedeniyle yöre insanının el sanatlarına yatkınlığı ağaç işlemeciliğini gündeme getirmiştir.İlçede  Ağaç işlemeciliğinin yanında demir İşleri, Örgü işleri ve sarı işlerde yapılmaktadır. Üretilen bu eşyalar turistik bölgelerde, yayla şenliklerinde ve yöre pazarlarında  doğrudan tüketiciye  sunulmaktadır.

Gümüş

Maden potansiyeli bakımından oldukça zengin olan ve adını Türkçe Gümüş ve Farsça Hane kelimelerinden alan Gümüşhane’de, geleneksel el sanatlarımızdan olan gümüş, Türk-İslam düşüncesi ile yorumlanışını ve Türk zevkini aksettirir. İnce, yorucu el işçiliğiyle, zarafetiyle tanınan gümüş işlemeciliği son yıllarda benimsenmekte, gittikçe yaygınlaşmaktadır.

GEZİLECEK YERLER

Karaca Mağarası

Gümüşhane-Torul Karayolunun 12. km sinden sağa dönerek Krom Deresi, Cehennem Vadisi Kanyonu ve İmera Manastırı yolu istikametinde 5 km ilerledikten sonra ulaşılır. Gümüşhane’nin 17 km Kuzeybatısında, Torul İlçesine bağlı Cebeli Köyünün Karaca Mahallesi yakınlarındaki Kırantaş Mevkii’nde denizden 1550 m yükseklikte, mağara tavanından damlayan damlayan sularda bulunan kireçlerin birikmesiyle oluşmuştur.

Mağara damlataşı oluşumları bakımından çok zengindir. Ayrıca damlataşı oluşumları çeşitli renk ve oluşumları arz eder. Mağara içerisindeki damlataşı şekillerini şöyle sıralamak mümkündür: Sarkıtlar, Dikitler, Sütunlar, Bayrak Şekilleri, Org Desenli Duvarlar, Mağara Çiçekleri, Mağara İncileri, Traverten Havuzları ve Traverten Basamakları.

Santa Harabeleri

Yağmurdere Bucağı sınırları içerisinde olup, Merkeze uzaklığı 90 km.dir. Santa yerleşiminin 17. YY. da kurulduğu sanılmaktadır. Antik Kent 9 Mahalle ve 300’ü aşkın hane’den oluşmaktadır.

Eski Gümüşhane (Süleymaniye)

Gümüşhane Merkezinden 5 km’lik asfalt yol ile ulaşılır. Gümüşhane il merkezi, Cumhuriyetin ilanından önce “Eski Gümüşhane” diye anılan bugünkü Süleymaniye Vadisinde yer almaktayken Cumhuriyetin ilanından sonra, Trabzon-Erzurum Transit yolunun Harşit Vadisini takip etmesi üzerine bugünkü yerine taşınmıştır.

Tarihi bilgilere göre Eski Gümüşhane‘nin kuruluşu Milattan Önce 3000 yılına dayanmaktadır. Bölgedeki diğer şehirler gibi Gümüşhane‘de tarihi süreç içersinde Asurlular, Urartular, İskitler, Medler, Persler, Pontoslar, Romalılar, Araplar ve Rumların elinde kalmıştır.

Gümüşhane Konakları

Gümüşhane şehir merkezindedirler. Gümüşhane’nin zamana meydan okuyan bu tarihi evleri, mimari üslubu, yapı malzemesi, çatısı, merdiveni ve balkonuyla geçmişin zarif edasını taşıyorlar.

Örümcek Ormanları

Örümcek Ormanları İl merkezine 60 km. mesafede olup, karayolu ile ağaçların bulunduğu bölgeye gidilebilir. Gümüşhane ili Kürtün İlçesi sınırları içerisinde yer alan Örümcek Ormanlarında Avrupanın en yüksek göknarları (61,5 m.) ve Türkiye’nin en uzun ladinleri (57,6 m.) yer almaktadır.

Salata Antik Kenti

Kelkit İlçesinin Sadak Köyü içerisindedir. Antik devirde Satala ismini taşıyan ve Hitit, Asur, Makedonya, Roma, Bizans dönemlerinde önemli bir merkez olan Satala Şehri bugün sır ve güzellikleri ile toprak altında bulunmaktadır.

Zigana Turizm Merkezi

Gümüşhane - Trabzon yolunun 50. km.’nde bulunan Zigana Tünelini geçtikten sonra tünelin Trabzon tarafında sağ taraftaki doğaya 3,5 km stabilize yolla ulaşılır. Hava yolunu tercih edenler Trabzon-Zigana arası 50 km asfalt yolu, otobüsle gidebilirler.

Zigana Turizm Merkezi 2032 m. yüksekliktedir. Zigana Turizm Merkezi, elektrik, içme suyu, 800 m. teleski kayak eğitimi tesisi ve telsiz-telefon haberleşme sistemine sahip olup, otel, lokanta, kır kahvesi, et lokantası, bakkal, kasap, manav işletilmektedir.

Zigana, yaz aylarında çim kayağı, kış aylarında kayak turizmine elverişli ender beldelerimizden biridir. Nemli deniz iklimi ile kara iklimi arasında çok ilginç bir bölgemizidir. Zigana‘da kır kahvesinin bahçesinde otururken kuz sisi bulutu, güneyde pırıl pırıl güneşi görebilirsiniz.

Meryemana Kilisesi

Büyükçit Köyü Vadisinde Çit Deresinin sol tarafındaki yamaç üzerindedir. Manastıra ana yoldan ayrılan bir köprüden geçilerek patika bir yolla ulaşılmaktadır. Manastır yüksek duvarlarla çevrili avlunun içindedir. Manastırın 890-900 tarihleri arasında üç keşişin kurduğu bilinmektedir. Daha sonra Trabzon Komnenosları döneminde ve 19. YY. onarılmıştır.

Canca Kalesi

Bu Kaleye Vank Köyünden ve Kale Deresi denilen vadiden gidilir. Evliya Çelebi, Seyahatnamesinde bu kaleden bahsetmektedir. Trabzon, Türkler tarafından 1461 yılında fetih edildiğinde kral kızının bu kaleye sığınarak hazineyi sakladığı rivayetler arasındadır.

Sağlam kalan duvarlar üzerinde, fresko tekniğinde yapılmış, “Hristiyan Azizleri” ne ait olduğu tahmin edilen resimler vardır.

Diğer Önemli Kaleler: Kov Kalesi, Akçakale, Keçi Kalesi, Satala Kalesi, Gümüştuğ Kalesi, Torul Kalesi.

Daldaban Kalesi

Daldaban Mahallesi’nde, Sadullah Efendi Camii‘nin güney-batısında yer almaktadır. Daltaban Çeşmesi, Birinci Dünya Savaşı sırasında, “Cihad-ı Ekber” hatırasına yapılmıştır. Yapılış tarihi, güney cephesi kitabesinde 1331-1333 olarak belirtilmiştir. Rumi olarak kabul etmek durumunda olduğumuz bu tarih 1915-1917 miladi yıllarının karşılığıdır.

Osmanlı Devleti, Birinci Dünya Savaşı’nda, Ingiltere, Fransa ve Rusya’nın oluşturduğu İtilaf Devletleri karşısında Almanya, Avusturya ve Italya’nın oluşturduğu ittifak Devletleri safında savaşa katılmıştır. 14 Kasım 1914 tarihinde Cihad-ı Ekber fetvası yayımlanarak bütün Müslümanlar cihada davet edilmiştir. Böylece devlet dokuz cephede dört yıl sürecek kanlı bir savaşa katılmış, 18 milyon tahmin edilen Osmanlı Devleti nüfusundan savaş sırasında 3 milyon insan ölmüş, yaralanmış veya kaybolmuştur.İşte bu çeşme Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Savaşı’na katılması anısına yaptırılmıştır. Daldaban Çeşmesi, sekizgen mermer zemin üzerine dört cepheli ve üç bölüm halinde yükselen bir tarzda köfeki taşıyla yapılmıştır.

Çeşmenin musluklarının yer aldığı birinci katı, kenarları 1 m uzunluğunda dört kare cepheden oluşmaktadır. Her cephede, yaprak motifleri arasında birer musluk vardır. Muslukların suyu akmaktadır. Çeşmenin ikinci katı kenarları 70 cm boyutlarında dört kare cepheden oluşmaktadır.

Gümüşhane Köprüsü

Gümüşhane Merkezinde Harşit Çayının üzerinde, Köprübaşı denilen yerde iki caddeyi birbirine bağlayan yerdedir. Köprü, biri büyük biride küçük iki gözden oluşmaktadır. Yontma taşlarla inşa edilen köprünün iki gözünün ortasında yapılmış kitabesi vardır. Kitabeye göre köprü, Ekim 1575 de Ferruh Zad Oğlu Halebi tarafından yaptırılmıştır.

Diğer Önemli Köprüler: Kamberli Köprüsü, Tohumoğlu Köprüsü, Süleymaniye Köprüsü, Güzeller Köprüsü, Torul Köprüsü

Tomara Şelalesi

Şelale Şiran İlçesine 25 km mesafede bulunan Seydibaba Köyündedir. Tomara Şelalesi adeta kayaları patlatarak 15-20 m. genişliğinde bir alandan çıkarak yaklaşık 25-25 metre yükseklikten kar veya süt rengini almış bir su varlığı şeklinde 2 km uzaklıktan duyulan su ninnileri sesleri ile yatağına dökülmektedir.

Suyun akış vadisi içerisinde oluşturduğu akış kıvrımları, akış rejimi vadinin rafting yapılabilecek konumda olmasını sağlamaktadır. Şelale ve çevresinin zengin flora ile oluşturduğu uyumlu peyzajı görülmeye değer güzelliktedir. Şelale çevresinde yeme içme ve dinlenme gibi öncü tesisleri bulunmaktadır.

Limni Gölü

Torul ilçesi Zigana Köyü Saronay Yaylasındadır. Göl ve çevresi sahip olduğu doğal güzellikleri, zengin flora ve faunası ile adeta insanları büyülerken klima özelliği havası ile insanlara sağlıklı bir ortam sunar. Göl çevresinde öncül tesisler mevcuttur.

Artabel Tabiat Parkı

Torul ilçesi sınırları içerisindedir. Artabel Gölleri ve çevresinin 5859 hektarlık kesimi “Artabel Gölleri Tabiat Parkı” olarak ilan edilmiştir. Tabiat parkı içinde Yıldız Gölleri, Beş Göller, Karanlık Göller gibi adlarla alınan krater gölleri Gümüşhane merkezine yaklaşık 60 km. uzaklıkta bulunmaktadır.

Şakirgöl, Kürtün Sarıbaba’da. Karagöl, Dörtkonak Yaylasında. Aygırgöl ve Dipsizgöl gibi il sınırları içerisinde başkaca irili ufaklı göller mevcuttur.

Sarıçiçek Köy Odaları

Sarıçıçek Köyüne ulaşmak için Gümüşhane-Erzurum Karayolunun 20. kilometresindeki Tohumoğlu mevkiinden Yağmurdere yoluyla gidilir. İl Merkezine 50 km. uzaklıktadır.

Sarıçiçek Köyü 60 haneli tabii güzelliği, yer aldığı dağın yamacında zümrüt yeşili vadiye inen taraçalar üzerine kurulmuş evleriyle çarpıcı bir güzelliğe sahiptir. Evler 1873 yılında yapılmış olup, iki adettir. Bölgede ortaya çıkan mesken tiplerinin oluşumunda Türk geleneği ile yerleşik geleneğin ve mahalli hususiyetlerin büyük rolü olduğu tahmin edilmektedir. Odaların içerisi sanat açısından ilgi çekici şekilde tezyin edilmiştir.

Gümüşhane Otelleri

Gümüş Otel : 213 76 00

Çimenler Otel : 213 33 33

Otel Atalay : 213 29 03

Zigana Gümüşkayak Yayla Kent : 629 10 05

Zigana Zirve Esentepe Tesisleri : 629 10 11

Zehir Hüseyin Zigana Dağı Dinlenme Tesisleri : 629 10 13

Zigana Tünel Tesisleri : 629 10 09

Şiran Belediye Oteli : 511 72 72

Hotel Kelkit : 317 23 23

Kelkit Murat Oteli : 317 10 21

Kelkit Meydan Oteli : 317 37 27

Kelkit Ayvazoğlu Oteli : 317 32 82

Yapmadan Dönme

Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında yayla şenliklerinin heyecanını yaşamadan,

Taşköprü Yaylası‘nda öğle yemeği yemeden,

Santa Harabelerinde binlerce yıllık tarihi koklamadan,

Zigana Dağı‘nda mangalda kuzu eti yemeden,

Trabzon-Gümüşhane Karayolu ana tur güzergahı üzerindeki yeme içme tesislerinde alabalık ve yöresel adlı yemekleri tatmadan,

Güzellik iksiri kuşburnu ürünlerini, pestil-kömeyi, ceviz içi gibi çerezleri, Kelkit‘ten zilli kilimi, Torul, Kürtün ilçelerinden hereke tipi ipek ve yün halıları, ağaç işleri ürünlerini, Gümüşhane hatırası Gümüş işleme çeşitlerini almadan,

Doğal kan deposu dut pekmezini, Şiran Süt fabrikasında üretilen Gümüşhane kaşarını, El örgüsü kışlık yün çoraplarını almadan,

Tomara Şelalesini, Çakırkaya Taş Kilisesini, Kelkit Sadak (Satala) Antik Kenti, Çakırgöl, İmera Manastırını, Kazıkbeli Milli Parkı (faunasını),

görmeden geri dönmeyin…

Yapmadan Dönme

Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında yayla şenliklerinin heyecanını yaşamadan,

Taşköprü Yaylası‘nda öğle yemeği yemeden,

Santa Harabelerinde binlerce yıllık tarihi koklamadan,

Zigana Dağı‘nda mangalda kuzu eti yemeden,

Trabzon-Gümüşhane Karayolu ana tur güzergahı üzerindeki yeme içme tesislerinde alabalık ve yöresel adlı yemekleri tatmadan,

Güzellik iksiri kuşburnu ürünlerini, pestil-kömeyi, ceviz içi gibi çerezleri, Kelkit‘ten zilli kilimi, Torul, Kürtün ilçelerinden hereke tipi ipek ve yün halıları, ağaç işleri ürünlerini, Gümüşhane hatırası Gümüş işleme çeşitlerini almadan,

Doğal kan deposu dut pekmezini, Şiran Süt fabrikasında üretilen Gümüşhane kaşarını, El örgüsü kışlık yün çoraplarını almadan,

Tomara Şelalesini, Çakırkaya Taş Kilisesini, Kelkit Sadak (Satala) Antik Kenti, Çakırgöl, İmera Manastırını, Kazıkbeli Milli Parkı (faunasını), görmeden geri dönmeyin…

Benzer Konular
Trabzon’un Parlayan Yıldızı Uzungöl
Uzungöl'de Doğal Hayat

Son yıllarda Trabzon'da turizm sektöründe meydana gelen atılımlardan en Devamı...

Yapılaşma ve Turizm
Uzungöl'de Yıkım Kararı

Kıyılarımızda, turistik yöre ve merkezlerimizde imar düzensizlikleri, çarpık yapılaşma, Devamı...

Trabzon – Bursa Arası Uçak Seferleri
Trabzon THY Seferleri

Bursa/Yenişehir- Trabzon arasında pazartesi, perşembe ve cumartesi olmak üzere haftanın Devamı...

Yorum yapın / Bize Soru Sorun;